top of page

Please Wait

0

Product

1.2K

Views

0

0

Please Log in

The Grand Canal Square Theatre and Commercial Development

Grand Canal Square, Docklands, Dublin 2, Ireland.

Architects:

Daniel Libeskind Studio

0.png
Daniel Libeskind Studio

Architecture Office

Area:

Year:

City:

Client:

148,171 sq.ft

2010

Dublin

Ramford Limited, Chartered Land

Construction:

PJ Hegarty & Sons

Category:

CONTEMPORARY ARCHITECTURE

Project Type:

Theatre and Commercial Center

Post Type:

Building

Country:

Ireland

Photographers:

the architects

Description:

Located on the Dublin waterfront, the Bord Gáis Energy Theatre, formerly the Grand Canal Theatre, is a 2,000-seat theater at the heart of a multi-use complex conceived for by the City of Dublin as part of a plan to revitalize its docklands. Studio Daniel Libeskind completed the theatre in 2010 and an office complex called the Grand Canal Harbour development a year later.

The theater overlooks a public plaza designed by Martha Schwartz Associates. Like a grand outdoor lobby, the plaza invites the public to view the soaring glass façade of the theater much like a glass curtain, which tilts back in space in diagonal pleats. The public can gaze into its Piranesian interior of horizontal ramps and diagonal pilotes.

The design concept for the theater is, in fact, stages—the theater’s ‘real’ stage and the plaza as another, equally real but more provisional and changing stage. By night, when the second floor lobby of the theater is activated by users, and the theater’s tilting façade and plaza are illuminated, the entire complex transforms into a multi-experiential stage.

The Bord Gáis Energy Theatre is flanked on the street side by two office buildings designed by Libeskind. The two office blocks comprising the commercial development provide sustainable and sophisticated work environments. The development and cultural spaces created a strong presence that is now the address for several international corporate headquarters such as Facebook, Twitter and Google. The redevelopment helped to keep this neighborhood thriving during an economic downturn by creating a desirable area in which to work, live and play.

The project was completed in 2010.

Published on

September 26, 2023

by:

login.png

Premium Member

+7

Daniel Libeskind Studio

More Projects by

Project.jpg